Home » D:News » Cât de mare este pericolul din zona Fukushima după ce nivelul de radiaţii a ajuns la un nivel alarmant

Cât de mare este pericolul din zona Fukushima după ce nivelul de radiaţii a ajuns la un nivel alarmant

Publicat: 09.02.2017
În ultima perioadă, nivelul radiaţiilor din zona Centralei nucleare Fukushima Daiichi a ajuns la un nivel alarmant. Al doilea reactor a fost distrus în urma cutremurului puternic din 2011 care a lovit coasta nord-vestică a Japoniei.

Tokyo Electric Power Co (TEPCO) a demarat un plan de curăţare a zonei de radiaţiile distructive. În urma cutremurului cu o magnitudine de 9 grade pe scara Richter peste 18.500 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar provizia de energie electrică de la Fukushima a fost distrusă provocând oprirea a trei dintre cele şase reactoare, informează IFL Science.

TEPCO a descoperit că nivelul mare de radiaţii este prezent doar într-o anumită zonă a Japoniei. Pentru analizarea zonei şi a reactorului numărul doi  a fost utilizat un braţ telescopic. Camera ataşată braţului a dezvăluit că reactorul a fost topit de către combustibilul provenit de la celelalte reactoare. Imaginea prezintă o gaură de peste 1 metru pe fiecare parte a reactorului. ,,Combustibilul nuclear din Vasul de Retenţie Primar  a fost expus aerului şi s-a topit din cauza impactului din martie 2011,” notează TEPCO. 

Deşi un nivel mare de radiaţii a fost descoperit în interiorul centralei nucleare, nivelul din afara zonei tinde să scadă. Aşadar radiaţiile nu au reuşit să pătrundă în zona din exteriorul oraşului Fukushima. ,,Sunt mulţi oameni în Japonia care au la ei sisteme de monitorizare a radiaţiilor. Ar fi simpu să detectăm creşterile de radiaţii provenite de la centrala nucleară,” afirmă profesorul Gerry Thomas, expert în radiaţii de la Imperial Xollege din Londra.

Pentru a calcula nivelul de radiaţii TEPCO a analizat nivelul de degradare ale imaginilor, aceştia au ajuns la o marjă de 530 de sieverţi. 

Sursa: TEPCO

Pentru descoperirea combustibilului nuclear compania va trimite un robot numit ,,Scorpionul” în zona în care oamenii nu pot pătrunde. Pentru dezafectarea zonei din Fukushima, inginerii trebuie să descopere combustibilul topit, iar procesul ar putea dura până în 2021. Costul total al proiectului s-ar putea ridica la 188 de miliarde de dolari. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase